Akiknek már bizonyítottunk

Elérhetőségeink

Keressen minket még ma!


E-mail: info@hdgnet.hu
Iroda 1: 1027 Budapest, Bem József u. 6. fszt.

Az alábbiakban igyekszünk néhány, a leggyakrabban felmerülő kérdésre választ adni.

Amennyiben további kérdései adódnak, bátran keressen minket elérhetőségeinken!

Mindenben segítünk!

Milyen engedélyek szükségesek egy online áruház létesítéséhez?


Internetes értékesítést végző kereskedelmi egységekre az alábbiak vonatkoznak:
2007. február 28-án megjelent a nyilvántartásba vételre kötelezett áruk és szolgáltatások köréről és az ezekre vonatkozó kereskedelmi tevékenység gyakorlásának feltételeitől szóló 25/2007. (II.28.) GKM rendelet, melynek értelmében az egyes kereskedelmi tevékenységek gyakorlásáról szóló 15/1989. (IX.7.) KeM rendelet március 8-án hatályát veszti. Így az alábbi tevékenységek esetében a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál történő nyilvántartásba vételi kötelezettség megszűnt:
...a csomagküldő kiskereskedelem.

A fentiek alapján tehát ez azt jelenti, hogy semmiféle engedély nem szükséges ma már egy webáruház üzemeltetéséhez, csak a tevékenységi körre feljogosító TEÁOR besorolás, vagyis 4791'08 Csomagküldő, internetes kiskereskedelem.

Szükségem van-e bármiféle offline üzletre ahhoz, hogy webáruházat üzemeltessek?

Nincs.
Az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos, egyes törvények módosításáról szóló, 2007. évi XCIV. törvény 17 §. szerint nem szükséges üzlet és vevőszolgálati helyiség - a külön jogszabályban meghatározott feltételekkel:
  • csomagküldő kereskedelmi tevékenység folytatásához
  • elektronikus kereskedelmi szolgáltatások gyakorlásához
  • az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvényben meghatározott elektronikus kereskedelmi szolgáltatások esetén.

A 2007.évi XCIV. törvény 17.§ - a 2008. március 31-én lépett hatályba. Mivel nem szükséges tehát üzlethelyiséggel rendelkezni, így működési engedélyre sincs szükség egy webáruház nyitásához.
Azonban minden esetben alapfeltétel egy webshop üzemeltetéséhez a számlaképesség, melyet adószámmal rendelkező egyéni vállalkozók, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok vagy részvénytársaságok adhatnak.

Milyen kötelezettségeim vannak, ha  már üzemeltetek egy webáruházat?


Amiket ajánlatos feltüntetni minden esetben:
  • Webáruházat üzemeltető személy vagy cég adatai (név, székhely, adószám)
  • Szerződéskötéssel, vásárlással kapcsolatos tudnivalók
  • A vásárlók személyes adatai védelmében tett nyilatkozat, és az erről szóló 1992. évi LXIII., személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásainak betartásáról szóló közlemény feltüntetése
  • Szállításra és annak költségeire vonatkozó részletes tájékoztatás
  • Ügyfélszolgálat biztosítása és elérhetőségei (e-mail cím, telefonszám)
  • Garanciákra és elállásra vonatkozó információk
Honnan tudjam, hogy milyen jogi információkat kell közzétennem?
Nem tudja, hogy milyen törvényi előírások vonatkoznak a jogi információk közzétételére a webáruházban? Sebaj, ezt a terhet is levesszük az Ön válláról!
Egyedülállóan biztosítjuk az Ön számára ezen jogi információkat, melyeket Ön felhasználhat saját webáruházában. Emellett a teljes projekt tervezés és kivitelezés alatt sem hagyjuk Önt magára, hiszen minden segítséget és információt megosztunk Önnel ahhoz, hogy a már működő webáruháza minden tekintetben megfelelő legyen, és hatékonyan legyen képes a vásárlók igényeit kiszolgálni.

Szükségem van-e kereskedelmi szakképesítésre ahhoz, hogy webáruházam legyen?


Nincs.
A 2005. évi CLXIV. törvény szerint, aki olyan kereskedelmi tevékenységet folytat, melyhez nem szükséges üzlethelyiség (ilyen a webáruház is), annak sem működési engedéllyel, sem pedig kereskedelmi szakképesítéssel, végzettséggel nem kell rendelkeznie.

Mennyi terméket tölthetek fel maximálisan a webáruházamba?

Korlátlan mennyiségűt.
Webáruházaink elkészítése során az adminisztrációs felületet úgy alakítjuk ki, hogy ott könnyedén saját kezűleg, korlátlan számú terméket fel lehessen tölteni. A webáruház mérete az Ön termékeinek számától függ.

Mekkora és milyen tárhelyre van szükség egy webáruházhoz?

Nem szükséges a legnagyobb.
Általában 1 GB tárhely elegendő egy webáruházhoz. Kevesebb termék esetén akár kisebb is. Amennyiben mégis kifutna ebből a korlátból a webshop, abban az esetben számos tárhely szolgáltató rugalmasan extra tárhelyet biztosít a már meglévőhöz. Fontos azonban, hogy tartalomkezelő honlapok, amilyen a webáruház is, dinamikus tárhelyet igényelnek, melyek lehetővé teszik a tartalmi frissítéseket a weboldal tulajdonosa által. A dinamikus tárhelyek jellemzője, hogy rendelkeznek PHP futtatási lehetőséggel és MySQL adatbázissal.

Van arra mód, hogy az én grafikusom készítse el a webdesign-t?


Ennek semmi akadálya.
Ez esetben a webáruház elkészítési díjára vonatkozó összegből levonásra kerül a design terv elkészítésének költsége.
Fontos azonban, hogy ebben az esetben feltétlenül közös egyeztetésekre és munkára van szükség a grafikus és a programozók részéről, mert az elképzelést és a megvalósítást feltétlenül szinkronba kell helyezni egymással.